Obserwatorzy

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Zebra ciacho

Lato beznadziejne, nic tylko piec i filcować...
Przepis na zebrę dostałam od mamy, ciasto wygląda bardzo efektownie i dobrze smakuje.

Oto przepis:

Składniki:

5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kako

Przygotowanie:

jajka i cukier ubić, dodać mąkę, proszek, olej i wodę - wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki - wymieszać.
Wlewać ciasto do okrągłej formy na przemian: jasne i ciemne.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze ok. 150 st.C
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda apetycznie,jak będę miała natchnienie to pewnie upiekę:)))Napisz do mnie na maila to coś poradzimy na te silk-lapsy:)))Pozdrawiam cieplutko:)))

    OdpowiedzUsuń