Wprawdzie czas przedświątecznych wypieków mamy już za sobą, ale może po świętach....
Bardzo prosty, szybki i wypróbowany przepis na pyszne pierniczki, który podrzuciła mi Lilka, koleżanka z pracy:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu, koniecznie sztucznego!
3/4 kostki masła
1 jajo
1 czubata łyżeczka sody
2 łyżki stołowe przyprawy do piernika
1 jajo
1 czubata łyżeczka sody
2 łyżki stołowe przyprawy do piernika
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z sodą , zrobić wgłębienie w środku, wlać miód (pamiętajcie - sztuczny!), cukier, przyprawy, roztopione masło i dodać jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie. Rozwałkować i wykrawać pierniki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok.10 -12 minut. Pilnować, żeby pierniki się za bardzo nie zarumieniły, bo będą twarde i gorzkie. Dekorować po wystygnięciu.
Mąkę wymieszać z sodą , zrobić wgłębienie w środku, wlać miód (pamiętajcie - sztuczny!), cukier, przyprawy, roztopione masło i dodać jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie. Rozwałkować i wykrawać pierniki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok.10 -12 minut. Pilnować, żeby pierniki się za bardzo nie zarumieniły, bo będą twarde i gorzkie. Dekorować po wystygnięciu.
SMACZNEGO!
Pierniczki pierwsza klasa, a w dodatku bardzo ładne.
OdpowiedzUsuńaz slinka cieknie, na pewno smakowite wyszly
OdpowiedzUsuń