Przepis na tartę znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie, a ponieważ zdjęcia wyglądały bardzo apetycznie i składniki były pod ręką zrobiłam ciasto - wyszło pyszne. Robię je od kilku lat i prawie zawsze jest znakomite (zdarza się, że krem wychodzi za rzadki).
PRZEPIS NA CIASTO (lekko zmodyfikowany po latach praktyki):
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
krem:
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 5 łyżek cukru pudru
- szklanka mleka
- 2 szklanki śmietany kremówki
- zagęstnik do śmietany
Ponadto:
świeże owoce np. maliny, truskawki, borówki amerykańskie, porzeczki
2 opakowania galaretki (do rozrobienia galaretki użyć o połowę mniej wody niż przepisie na opakowaniu).
świeże owoce np. maliny, truskawki, borówki amerykańskie, porzeczki
2 opakowania galaretki (do rozrobienia galaretki użyć o połowę mniej wody niż przepisie na opakowaniu).
Przygotowanie:
CIASTO:
- Masło posiekać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać jajko i mąkę. Zagnieść ciasto (ma być miękkie i sprężyste), uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 2 godz.
- Ciasto rozwałkować i przenieść na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Docisnąć.
- Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suchą fasolę - ciasto zachowa ładną formę.
- Piec 20 minut w temperaturze 200 st.C.
- Fasolę i papier usunąć; ciasto pozostawić do wystygnięcia.
KREM:
- Przyrządzić budyń (z jednej szklanki mleka) i odstawić do wystygnięcia.
- Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem do śmietany.
- Dodawać budyń i mieszać.
PRZEDOSTATNI ETAP:
Krem ułożyć na tarcie. Posypać owocami i zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Czekać aż galaretka zastygnie
OSTATNI ETAP:
Pałaszować ze smakiem!
Bał...dzo. Bał...dzo pyszna! Przepł...aszam za niewyłaźną wymowę, ale właśnie się powyższą tał..tą napycham do granic rozsądku... Połowinko, szacuneczek pełen, i chapeau bas!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda przepysznie po prostu,aż chce się ją natychmiast zrobić i spałaszować:))))Jutro postaram się zrobić,a dzisiaj bardzo pięknie dziękuję za tak miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam,ja rownież z przyjemnościa będę zaglądała do Ciebie,również robisz baaardzo piękne rzeczy:))))Duch Karkonoszy jest super!!!!
OdpowiedzUsuń